Reviews, get directions and information for Långban gruv- och kulturby

About

Långban Gruv- och Kulturby, en del av Värmlands Museum. Utställningar-Mineraler-Mat 20 km norr om Filipstad.

Story

Långban är en del av den Värmländska bergslagen som under 1500-talet fram till mitten av 1900-talet spelade en avgörande roll för den svenska järnhanteringen. I Långban uppfordrades järnmalm, dolomit samt manganmalm från djupa gruvor som tillsammans med ett antal välbevarade byggnader idag skapar en intresseväckande kulturmiljö.

Det är dock inte enbart gruvmiljön som lockat besökare till Långban under åren. Idag räknas Långban som en av de mineralrikaste platserna i världen. Omkring 300 mineraler har återfunnits, varav 70 av dessa är unika för Långban. mineralerna visas upp i vår mineralutställning. Är man extra intresserad så kan man även få besöka disponent Tibergs mineralmuseum som är belägget vid Nya schackets lave.

I Långban föddes även den framstående uppfinnaren John Ericsson. John kom under sitt liv skapa en enorm mängd nya uppfinningar. Möjligen är Johns monitor skepp hans kändaste uppfinning, pansarskeppet som sattes i strid under det amerikanska inbördeskriget kom att revolutionera krigföring till havs. Vill du veta mer om John så besök gärna vår utställning monitor.

I Långban moderna visas iår konstnären Ragnar Ljungmans konst. Ragnar som föddes 1883 levde bara i 24 år, dock producerade han omkring 460 kända verk. Ragnars konst var i privat ägo fram till 1980-talet och har bara ställts ut ett fåtal gånger. Årets utställning ger därmed en sällsynt inblick in i Ragnars värld.

För de små erbjuder vi en skattjakt som kommer ta er runt hela gruvbyn, eller så kan man få låna en slägga i receptionen och bege sig till de väldiga skarnhögarna och leta efter mineraler som man får ta med sig hem.

Sedan några år tillbaka har museet även en egen biograf där vi sänder natur- och kulturdokumentärer.

Nyhet för iår är Anna Karolinas kök som är belägget i John Ericsson gården. Cafeet har lunchservering samt en kakbuffe.

Museet har öppet varje dag fram till och med 24 Augusti.
Entrepris 40 kr, grattis för personer under 25.
Guidad visning av området 20 kr per person.
Välkomna!

Address: Hyttbacken, Filipstad
Phone: 059022115
City: Filipstad


Working Hours
Monday: 10:00 - 17:00
Tuesday: 10:00 - 17:00
Wednesday: 10:00 - 17:00
Thursday: 10:00 - 17:00
Friday: 10:00 - 17:00
Saturday: 11:00 - 17:00
Sunday: 11:00 - 17:00

Similar places near
Comment on this business

to add Långban gruv- och kulturby map to your website;