Reviews, get directions and information for Cameleonterna

Cameleonterna

About

Din teaterförening i Sala!

Story

I bebyggelsen var mörker. Ett stort, bedövande, kulturellt mörker lägrade sig över den lilla staden vid Sagåns rand. Famlande i mörkret gingo åtta vilsna själar som intet längtade efter annat än att få…spela teater! En dag utbrast en av de åtta:
– Varde amatörteater!
Och det blev amatörteater. De nu upplysta själarna sammansmulto i något som framledes kom att kallas CAMELEONTERNA. Sådan är sägnen. (Första Föreningshandboken, Engelsbergsmötet 1985)

DET BÖRJADE 1980
I verkligheten gick det lite annorlunda till. Efter noggranna studier i dammiga arkiv och bleknade annaler kommer nu vår version av Cameleonternas historia.
Det hela började i augusti 1980 då Mälarteatern, en fri professionell grupp, annonserade efter intresserade amatörteaterskådisar i lokaltidningen. De hade fått ett särskilt bidrag från kommunen som skulle användas till ”försöksverksamhet med amatörer”. Det kom många intresserade till den första träffen men så småningom blev det 12 aktiva kvar som kom att utgöra Mälarteaterns amatöravdelning. Till en början höll de till i sina lokaler vid Hyttans gamla skola vid Sala Sockenkyrka. I slutet av 1980 flyttande verksamheten till gamla Folkets hus och Kungsgatan 8. Där började arbetet med den första uppsättningen, lokalrevyn ”SimSalaBim”, som regisserades av Börje Karlsson. Föreställningen hade premiär våren 1981 och gick hem hos publiken. Det var närmare 3.000 personer som bänkade sig i Folkets Park för att se den första lokalrevyn i Sala på närmare 30 år…

Inom Mälarteatern fanns även en barn- och ungdomsverksamhet under ledning av Eva-Britt Sundström. De hade startat 1978 på fritidsgården Kvarnen genom skolans SIA-verksamhet. Förutom att de jobghade med dramalekar och improvisation så gjorde de små uppsättningar. I maj 1980 spelade de sin egenskrivna barnpjäs ”Barnhem – ljuva barnhem” i Mikaelsgården. Samtidigt väcktes tankarna på att bilda en egen förening med både barn och föräldrar. Det blev startskottet för föreningen Ad Astra, som betyder ”mot stjärnorna”. Även Mälarteaterns amatörgrupp hade planer på att bilda en egen förening. Vid ett medlemsmöte 11 november 1981 gjorde man så slag i saken och det första årsmötet hölls 1982. Då anslöts även föreningen till ATR, Amatörteaterns Riksförbund. Så var Sala Amatörteaterförening Cameleonterna född!

Address: Portvaktsgatan 4, 733 37 Sala
Phone: 022417871
City: Sala
Zip Code: 733 37


Comment on this business

Reviews, get directions and information

Cameleonterna

. Sala sala community organization working hours, reviews, map, satellite view. Cameleonterna address, phone, state, city, zip code. On this page you can find companies similar to Cameleonterna. On this website you can share your comments and experiences about Cameleonterna with other people.

to add Cameleonterna map to your website;